KULINARIA

Baba orzechowa

Ciasto:
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
17 dag cukru
250 g masła lub margaryny
4 jaja
pół tabliczki gorzkiej czekolady( startej na tarce o dużych oczkach )
100 g zielonych orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
olejek rumowy

Do nasączenia :
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody

Polewa :
Tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka masła

 
Wykonanie 

               Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz utartą wcześniej margaryną lub masłem . 
Dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy , a na końcu czekoladę . Wyłożyć ciasto do formy . Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.160-170 C przez 60-70 minut.

             Po upieczeniu pozostawić w formie przez ok 10 minut . W tym czasie przygotować napar z kawy . Przestudzonym naparem nasączyć babkę . Po ostygnięciu polać ją przygotowaną polewą i udekorować .

PIERNICZKI WIELKANOCNE


Ciasto:
500 g mąki 
200 g cukru pudru
100 g masła
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki rumu
1 przyprawa do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia

 Wykonanie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z nich ciasto .

           Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać z nich pierniczki o dowolnych kształtach . Pierniczki posmarować odrobiną wody o ułożyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blaszce . Piec w tem. 180 C , około 10 minut .
                                                     Wystudzone pierniczki polukrować.




Życzymy smacznego !!!
 
 

DZIEŃ  CHŁOPAKA 


 Dla Serca od Serca :)

 Dla naszych chłopaków, mężów, synków, tatusiów ...Dzielimy się z Wami słodkim sprawdzonym przepisem  na kruche ciasteczka. 

Przepis   

250 g mąki pszennej 

120 g masła ( schłodzone w lodówce )

80 g cukru pudru

0,5 op cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżeczki śmietany kwaśnej

szczypta soli

dżem dowolny

galarertka



Sposób wykonania 

Mąkę przesiać dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól , proszek do pieczenia, masło . Wszystko posiekać nożem , dodać żółtka , śmietanę  następnie szybko i dokładnie zagnieść. Owinąć w papier i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. 




    1. 2 .  Ciasto rozwałkować  na ok . 3mm. podsypując mąką , wyciąć dowolne kształty  .       Piec  w temperaturze 180 C przez ok. 10 -12 minut

       

      3. Ciasteczka wyjąć , wystudzić na kratce.

       

      4. Przełożyć niewielką ilością  dżemu  , w środek nałożyć łyżeczką tężejącą galaretkę  . Posypać cukrem pudrem.

       

      5. Smacznego :)

       

     



 




TŁUSTY CZWARTEK

  Dziś tłusty czwartek mamy,
pyszne pączki pożeramy.
Choć my  faworki wolimy,
kilka sobie zjeść pozwolimy...

     Bierzcie fartuch , mąkę , jaja od wiejskiej kury i faworków pieczcie góry!
Dziś sprawdzony przepis Wam posyłamy i na Wasze słodkie minki w komentarzach czekamy:)

PRZEPIS:
2 szklanki  mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu 
4-5 łyżek kwaśnej śmietany (ile zabierze ciasto)
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Krok 1
Zagnieść wszystkie składniki ze sobą , dokładnie wyrobić , bić wałkiem wtłaczając jak najwięcej powietrza . Schłodzić ok. pół godz. w lodówce.
Krok 2
Rozwałkować cienko ciasto , pokroić w podłużne prostokąty  w środku  robiąc nacięcie. Koniec przełożyć przez nacięcie.




Krok 3
Wrzucać faworki na rozgrzany olej , smażyć na złoty kolor .


Krok 4
Pachnące faworki posypać cukrem pudrem.


Krok 5
Nalewamy likierek i delektujemy się faworkami .
Smacznego !


OPONKI

Przepis sprawdzony wczoraj testowany .....

2 żółtka
1 całe jajko
1/2 kg sera białego tłustego
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy



Wykonanie
Krok 1

Żółtka i jajo utrzeć z cukrem . Do mąki dodajemy zmielony ser , margarynę oraz utarte jajko i żółtka  , siekamy nożem . Dodajemy resztę składników i całość zarabiamy .

 Krok 2

Wyrobione ciasto , rozwałkować na grubość ok 1 cm . Wycinać kółka ze szklanki , a środek wyciąć np. kieliszkiem.

Krok 3

Wycięte oponki wrzucać na rozgrzany olej . Smażyć na złoty kolor .

Krok 4
Ostudzone oponki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz