Baba orzechowa
Wykonanie
PIERNICZKI WIELKANOCNE
Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać z nich pierniczki o dowolnych kształtach . Pierniczki posmarować odrobiną wody o ułożyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blaszce . Piec w tem. 180 C , około 10 minut .
Wystudzone pierniczki polukrować.
DZIEŃ CHŁOPAKA
Ciasto:
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
17 dag cukru
250 g masła lub margaryny
4 jaja
pół tabliczki gorzkiej czekolady( startej na tarce o dużych oczkach )
100 g zielonych orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
olejek rumowy
Do nasączenia :
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
Polewa :
Tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka masła
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz utartą wcześniej margaryną lub masłem .
Dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy , a na końcu czekoladę . Wyłożyć ciasto do formy . Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.160-170 C przez 60-70 minut.
Po upieczeniu pozostawić w formie przez ok 10 minut . W tym czasie przygotować napar z kawy . Przestudzonym naparem nasączyć babkę . Po ostygnięciu polać ją przygotowaną polewą i udekorować .
PIERNICZKI WIELKANOCNE
Ciasto:
500 g mąki
200 g cukru pudru
100 g masła
2 łyżki miodu
1 jajko
1 jajko
2 łyżki rumu
1 przyprawa do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z nich ciasto .
Życzymy smacznego !!!
DZIEŃ CHŁOPAKA
Dla Serca od Serca :)
Dla naszych chłopaków, mężów, synków, tatusiów ...Dzielimy się z Wami słodkim sprawdzonym przepisem na kruche ciasteczka.
Przepis
250 g mąki pszennej
120 g masła ( schłodzone w lodówce )
80 g cukru pudru
0,5 op cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżeczki śmietany kwaśnej
szczypta soli
dżem dowolny
galarertka
Sposób wykonania
Mąkę przesiać dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól , proszek do pieczenia, masło . Wszystko posiekać nożem , dodać żółtka , śmietanę następnie szybko i dokładnie zagnieść. Owinąć w papier i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
-
2 . Ciasto rozwałkować na ok . 3mm. podsypując mąką , wyciąć dowolne kształty . Piec w temperaturze 180 C przez ok. 10 -12 minut
3. Ciasteczka wyjąć , wystudzić na kratce.
4. Przełożyć niewielką ilością dżemu , w środek nałożyć łyżeczką tężejącą galaretkę . Posypać cukrem pudrem.
5. Smacznego :)
-
TŁUSTY CZWARTEK
Dziś tłusty czwartek mamy,
pyszne pączki pożeramy.
Choć my faworki wolimy,
kilka sobie zjeść pozwolimy...
pyszne pączki pożeramy.
Choć my faworki wolimy,
kilka sobie zjeść pozwolimy...
Bierzcie fartuch , mąkę , jaja od wiejskiej kury i faworków pieczcie góry!
Dziś sprawdzony przepis Wam posyłamy i na Wasze słodkie minki w komentarzach czekamy:)
PRZEPIS:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu
4-5 łyżek kwaśnej śmietany (ile zabierze ciasto)
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Krok 1
Zagnieść wszystkie składniki ze sobą , dokładnie wyrobić , bić wałkiem wtłaczając jak najwięcej powietrza . Schłodzić ok. pół godz. w lodówce.
Krok 2
Rozwałkować cienko ciasto , pokroić w podłużne prostokąty w środku robiąc nacięcie. Koniec przełożyć przez nacięcie.
Krok 3
Wrzucać faworki na rozgrzany olej , smażyć na złoty kolor .
Krok 4
Pachnące faworki posypać cukrem pudrem.
Krok 5
Nalewamy likierek i delektujemy się faworkami .
Smacznego !
OPONKI
Przepis sprawdzony wczoraj testowany .....
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 kg sera białego tłustego
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy
Żółtka i jajo utrzeć z cukrem . Do mąki dodajemy zmielony ser , margarynę oraz utarte jajko i żółtka , siekamy nożem . Dodajemy resztę składników i całość zarabiamy .
Krok 2
Wyrobione ciasto , rozwałkować na grubość ok 1 cm . Wycinać kółka ze szklanki , a środek wyciąć np. kieliszkiem.
Krok 3
Wycięte oponki wrzucać na rozgrzany olej . Smażyć na złoty kolor .
Krok 4
Ostudzone oponki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
1 całe jajko
1/2 kg sera białego tłustego
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy
Wykonanie
Krok 1Żółtka i jajo utrzeć z cukrem . Do mąki dodajemy zmielony ser , margarynę oraz utarte jajko i żółtka , siekamy nożem . Dodajemy resztę składników i całość zarabiamy .
Krok 2
Wyrobione ciasto , rozwałkować na grubość ok 1 cm . Wycinać kółka ze szklanki , a środek wyciąć np. kieliszkiem.
Krok 3
Wycięte oponki wrzucać na rozgrzany olej . Smażyć na złoty kolor .
Krok 4
Ostudzone oponki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz